Thank You Followers

February 21, 2011

Butter Prawn Shaye :)


Happy Monday. Shume mesti macam tak likes Monday kan? Haha! Harini I super doopar rajen, memasak pulak die yea. Masak utk diri sendiri sajeee. Bangun pagi after breakfast shume basuh kain, kemas buat apa yang patut ttbe rase mcm bosan. Fikir nak main masakmasak. Tapi tatau nak masak apa? So bukak peti ais ada udang. Euww, my favorite. Okay masak udang laa. Then ttbe teringinnn sangat nak makan "butter prawn". So saya masaklah ala ala saya. Sebab nak masak gulai shume dah ada. So elakkan dr membazir buat simple sajeeee. Janji dapat udang. Heks :)) So, ada yang tanya mcam mana resepi "butter prawn" ala ala cincai yaya neh? Okay jom, mari saya ajarkan? Lepasni moleh cuba masak sendiri yea :) Mcam kelas memasak pulop! :)

Bahanbahannya adalah :
udang di buang separuh kulitnya
bawang putih, merah, cili padi (ikut sebnyak mana yg korang shuke, kalau nak lebih pedas bubuh lebih. Tapi pedas baru kaw kann? )
butter and fresh milk (but if pakai susu cair pon oke sajee)
telur, daun kari, dan kobis bunga

So caracaranya pulak :
1 . butter dicairkan
2. tumis bawang merah, putih dan cili padi dan daun kari
3. tumis sampai naik baunya
4. kemudian, bancuhkan telur sebiji dan susu segar. masukkan udang dan tumis sekali bersama bawang tadi dan bancuhan susu dan telur tadi. Gaul sehingga sebati yea. Sampai kekeringan udang tu masak menjadi warna oren kekuningan.
shampailah jadi mcamni ;) kemudian, masukkan garam dan perasa tambahan.
dan, sebagai penambah perisa lagi. yaya bubuh daun basil supaya baunya lebih harum gitu :) dan kobis bunga tadi. Then gaul sehingga sebati, kuah menjadi pekat. Yummy.

**

**

**

**

**

**

**

Then TADAAAAAAAA..
As simple as that kan? Try laa :)

P/s : Ini masakan hentam saya. I tau mesti ramai yg kat luar sana dah banyakkali try and tahu resepi ni. Tapi ini sekadar berkongsi dan juge pada rakan yg bertanya di facebook. Hope korang try la resepi yang tek seberapa ni yea. Selamat mencuba ;) Jangan gelakkan yea. Heks :DD

9 comments:

Cik Yana said...

Erkkk! Sedapnya!

ShA-RiFa Al-Jamalullail said...

nmpk mcm sedap sgt..

nnt i nak cuba lah..thnks sharing resepi yaya ^_^

Nadiya Hamed said...

yana : nanti u masak sure sodap. try yek ;)

sha : ehehe, my pleasure! dah cuba nnt kasitau yaya yea. hehe :)

Lyaa Suriany said...

thnk you so much kak ya
tak sabar nk try tau

Cherrie Pie Sweety said...

uiii.. sabar nak try kat umah hehehe

Miss Aina said...

oke...cik yaya kite masak...naaaakkkk!!!! sedap tuuu...~

Nadiya Hamed said...

lya : my pleasure dear. nnt dah try bgtau kaka yeh :) goodluck!

cherrie : cuba yang jgn tak cuba resepi cincai ai neh. hee :)

aina :ehehe. bosan meks, masak leee. hehe. sile cube yea :)

cik nur said...

sedap kalo dapat makan dgn nasi yang panas2 owh terliur hehehe

Nadiya Hamed said...

betul tuuu. semalam i makan dgn nasik panas. shedappp woo! :)