Thank You Followers

March 4, 2011

B r a c e s


Braces? Eh sakit tak pakai braces? Braces tu apa? Jom berkongsi ilmu sedikit. Dalam bahasa melayu nya adalah pendakap gigi yang akan mendakap gigi kita supaya menjadi lebih teratur, tersusun. Bunyi dia mcam best, bagus je kan? Okay actually ada kebaikan dan keburukkan memakai braces ni.

Okay di awal pemakaian braces usually korang akan rase sangatsangat tidak selesa. Mulut penuh sehingga sukar untuk menemukan bibir atas dah bawah. Okay pakai braces ni nak cerita mcm annoying sikit but I nak share jugak with you guys. Sebab yelah braces ni benda yang agak "erk" sikit. Sebab berkaitan dengan gigi kan? Hee. Dah ready nak baca belum ni? Hahahaha. Siapa nak pakai braces lepasni mesti fikir banyakkali. Hahaha. Saje jee, usik u guys :)

Okay, di awal pemakaian braces kebiasaannya u guys akan rasa sangatsangat tidak selesa. Mulut terasa penuh sangat. Perhubungan antara bibir bawah dan atas sukar untuk bertemu akibat penghalang braces. Hahaha. Okay pada sesiapa yang ada masalah gigi super terabur, jarang, gigi yang mancung, masalah menguyah ataupun masalah susah nak bersihkan, nasihat I its better u pakai braces dan silalah kumpul duit untuk memakai braces. Sebab cost untuk pakai braces dalam (rm3K, 4K, until rm7K pun ada). But if you guys nak pergi ke hospital kerajaan boleh murah je cost dia dalam rm500. Tapi tu masa i survey dulu, now I dunno how much government charge. Tapiii, murah mmg murah kan? Yang tak bestnya korang melanguk tunggu waiting list dia yang sampai berapa tahun baru akan sampai turn korang. Best kan? Besttt sangat! Lol. So better if u guys kumpul duit and pakai private saje. Sebab once u guys decide pakai braces duit permulaan biasanya kena bayar dalam rm1,500. Dan selepas tu, every dentist appointment baru korang bayar rm150 mcamtu. Sampailah korang selesai bukak braces :) So even dia mahal bukan kena bayar terus rm4K mcmtu. Dan pakai braces ni ada proses nak ketatkan besi. So that u guys kena pilih tempat yg mudah dan efisyen, kalau ada gap masa jumpa doktor instead of setiap 2minggu jadi setiap bulan, kira lambatlah nak straight gigi tuh. Mesti pelik tengok gambar bawah ni kan? Hmmp :| Jom sambung cerita laghik. Scroll down :



Okay obviously, how do I know all this? Okay, I pernah pakai braces before this. Ingat gigi I semulajadi tersusun rapi sebegini? Oh tidak, tidak! And memang takk! Kalau old friends and readers yang dah lama baca blog I tahulah I pernah pakai or tak before this :) Kenapa I pakai braces? Haha. Soalan cepu emas neh. Okay before this gigi I agak tidak tersusun rapi. Dua gigi rabbit di hadapan berselisih sedikit. So sebab I rasa kurang keyakinan diri I dapat nasihat yang positif dari parents I sendiri. And dorang offer I supaya pakai braces. "No alang, you've to messed up your teeth now. So finally I say yes! :) Dan gambar bawah ni adalah hasil selepas I bukak braces. And alhamdulillah I puas hati dengan hasilnya. Now I kena pakai "retainer" saje :) Chup, kena cabut gigi ker? Yes, I kena cabut 4 batang gigi. Scary tak dengar? Takdalah sakit, hehe :)

So now hilanglah rasa kegelian bila hendak makan sebelum ni dan sangat berbaloi. Dan kini sudah boleh senyum lebar tanpa segan silu. Dulu masa muda dulu, selalu gelak tutup mulut macam annoying gila. Tapi sekarang dah happy, tayah control control. Haha :)

So kalau ada yang masih dalam dilema nak pakai ataupun tidak sila lah buat keputusan yang bijak untu hasil yang memuaskan dan berbaloi seumur hidup :) Tapi kena ada displin diri, banyakkan minum susu dan makanan yang boleh menguatkan gigi. Anddd, selepas bukak braces jangan lupa displin kan diri pakai retainer. Kalau tak sia sia je usaha selama ni. Duit ibarat buang macam tu saje. So fikir fikir kan, dan selamat beramal. Haha :)

p/s :Jawapan pada perenggan pertama tadi. YES, pakai braces sakit. Tapi seriously best pakai braces. Good experience :)


15 comments:

ezy eizyanie said...

kakak chanteq.
kamu comel pkai braces
;p

ezy eizyanie said...

kakak chanteq.
kamu comel pkai braces
;ph

Nadiya Hamed said...

ezy darl : thank you, i miss the moment i pakai braces :(

MissyNursy ♥ said...

huhu..waiting list aida dh smpai sbnarnye!kerajaan nye..tp still was2 nk pakai ke x..takuttt la!!!huhu..

Nadiya Hamed said...

aida : laaah janganlah takut. takda apapon laa. takut sbb apa? takot doktor check gigi eh? hehe. tak perlu takut laa. best experience tau :)

Layla Zahara Isabelle said...

dh lm ade keinginan nk pki tp 2 la.
ngeri dnga bl kna cbt gg.
huhu..
btw u pki brp thn ye dear?
mnmum brp thn?

izyansyazwani said...

nadiya, nk pakai braces kena cabut beberapa gg kan?so nnt gg tu mmg dh x ada ke?or diorang pakaikan gg baru?hehe..teringin ni nk pakai braces..tp dalam dilema jugak :)

Nadiya Hamed said...

zahara : ahaha. tak sakitlah cabut gigi dear. sebab dia bius. so u takkan rasa apapun :) I pakai 2tahun je. bape lama pakai tu depends pada gigi jugak. yg penting kena salu dtg appointment, jgn delay :)

izyan : ikut pada gigi sebenarnya dear. mcam I 4batang jugak kena cabut :) hehe, nolah nnt gigi yg rongak tu lah braces akn selowselow push ke belakang. pakailah, berbaloi :)

Niza said...

hai dear.nice teeth ya. niza pun tgh pakai braces nih. permulaan agak tak biasa. now dh slowly ok.. baru cabut 2 btg gigi.. 2moro cabut lagi 2..hohoho...
nnt bhgn yg cabut tu akan di'cover' ngan gigi belakang yea? ...

Anonymous said...

i pnye gg sgt teruk n terpakse megentalkan diri bile berhadapan ngan org ngan keadaan cmni...teringin senyuman manis mcm you all sume...

NH said...

cik anon - if you rasa teruk then pakailah :) mencuba dulu lebih baik :)

rosemena arlia said...

nk tanye , doc akan cabut gigi mn ea...n retainer perlu pakai bape lama...teeheeee...

nanachanana said...

awak buat kat klinik private mane ek?

NH said...

nana : kat klinik azizah serdang :)

LittleGurl said...

babe, i cuma xpaham. kalau lepas bukak braces, mmg wajib pakai retainer pulak eh? kalu x pakai jd cane? i wish to wear braces tu, i ade gigi rabbit ne haaa grrrr